EGYETEM TÉR

ENSZ Szimulációs játék a Nemzetközi Jogi TDK keretein belül

Szerényi Adrienn

A szorgalmi időszak beköszöntével a TDK-k is elkezdtek ébredezni téli álmukból: megtartották alakuló üléseiket és elkészültek a tervek az új szemeszter programját illetően.

Ennek kapcsán Béres Alexandrával és Bokros Attilával, a Nemzetközi Jogi Tanszék demonstrátoraival, valamint Cseh Zsuzsanna tanszéki opponenssel beszélgettünk.

Az alakuló ülés résztvevői bizalmat szavaztak Nektek, így a tavaszi szemeszterben Ti ketten töltitek be a TDK titkári pozíciót. Mondanátok pár szót arról, hogy milyen programokkal készültök az érdeklődők számára?

Attila: Az eddigi gyakorlattól eltérően heti rendszerességgel tartunk majd TDK üléseket sok-sok érdekes témával és neves előadók bevonásával, valamint terveink között szerepel az ENSZ-modellezés TDK-n belüli megvalósítása is.

Alexandra: Továbbá előadást is fogunk tartani az ENSZ működéséről egyebek mellett azért is, hogy a modellezés iránt érdeklődő hallgatók felfrissíthessék, kibővíthessék elméleti ismereteiket.
Mit kell tudni az ENSZ-modellezésről?

Alexandra: Magyarországon már régóta működik a Magyar ENSZ Modell Diákegyesület. Az általuk szervezett konferenciákon a résztvevők az ENSZ tárgyalásait modellezik. Azt szeretnénk elérni, hogy egy ehhez hasonló modellezésre lehetőség nyíljon az ÁJK-n is.

Attila: A szimuláció elsősorban a Közgyűlés bizottsági munkájának megismerésére irányul. A diákok döntéshozó politikusok helyébe képzelhetik magukat és kipróbálhatják, hogy milyen érzés egy tárgyaláson részt venni.

Honnan jött az ötlet?

… amennyiben érdekli a folytatás, a teljes cikket a 2013. február 27-én megjelenő Jurátusban megtalálja!

Vélemény, hozzászólás?