Neptun

Karunk Hallgatói Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy mindenki segítséget kapjon a NEPTUN-átállásal kapcsolatos problémák megoldásában. Ezért készítettük Neked ezt a kivonatot a „NEPTUN Meet Street-ről”, a Neptun oktatási tananyag alapján. Reméljük, hogy segítségedre leszünk ezzel és gördülékenyen fog menni a NEPTUN használata.

1. Mi is a  Neptun Meet Street?

A hallgatói és oktatói webes felületek két nagy egységre oszthatók fel: a Tanulmányi rendszerre és a Neptun Meet Street (a továbbiakban NMS) közösségi térre.

A Neptun az NMS közösségi térrel lehetőséget teremt a hallgatóknak és oktatóknak, hogy az intézménnyel kapcsolatos témakörökben úgynevezett virtuális tereket kezeljenek, vagy hozzanak létre, melyek segítségével az adott témakörben fórumokon keresztül kommunikálhatnak diáktársaikkal, vagy más oktatókkal, illetve a virtuális térhez kapcsolódó dokumentumok közé saját kapcsolódó állományokat tölthetnek fel, vagy oszthatnak meg. Szintén az NMS

közösségi térben a felhasználónak lehetősége van intézményekkel kapcsolatos feladatai rendszerezésére és adminisztrálására is.

Az NMS segítségével új lehetőség nyílik az oktatók számára is többek között például a kurzusokhoz tartozó dokumentációk közzétételére, a hallgatóknak pedig például a kurzusokkal kapcsolatos véleményalkotásra. Mind a hallgatók, mind az oktatók számára jelent_s könnyítést jelent a feladatok elektronikus kezelése is a felületen.

2. Neptun Meet Street (NMS) elérése

A Neptunba történő belépés után klikkeljünk a logó alatti  Neptun Meet Street fülre.

3. Virtuális tér

A virtuális tér olyan webes teret, felületeket jelent, ahol az oktatók és a hallgatók a Neptunon belül, meghatározott témakörökben nyilvánosan véleményt cserélhetnek, fórumokat, témákat hozhatnak létre, vagy hozzászólhatnak a meglévőkhöz, illetve dokumentumokat tölthetnek fel saját részre, vagy publikálhatják is azokat a témakör csoportjában résztvevők részére.

Közösséget teremthetnek bizonyos csoportok tagjaival (pl. kurzus hallgatói), vagy tetszés szerint új felhasználói csoportokat is létrehozhatnak saját virtuális terükben. Saját virtuális térhez híreket rögzíthetnek, illetve lehetőség van a virtuális térhez rendelt hírek tanulmányozására.

Ezen a felületen láthatja a felhasználó azokat a tárgyakat és kurzusokat, valamint a hozzájuk kapcsolódó virtuális tereket, amelyekhez hozzá van rendelve, és innen érheti el az összes, virtuális terekhez kapcsolódó funkciót, mint pl. a fórum vagy a dokumentumtár.

Virtuális tér elérése:

Virtuális tér/Virtuális terek menüponton 3 fő megjelenítési lehetőség van:

  • Kedvencek: azok a virtuális terek jelennek meg, amelyeket hozzáadtunk a kedvenc virtuális terekhez
  • Saját terek: minden olyan virtuális tér megjelenik, amelynek tagja vagyunk valamilyen jogkörrel
  • Terek: minden létező publikus virtuális térre szűrhetünk. Lehet az saját virtuális tér, illetve olyan is, amelyben nem rendelkezünk semmilyen jogosultsággal (amelynek nem tagja a felhasználó)

Ezen kívül még szűrhetjük a keresést a tárgy nevére, típusára (tárgy, kurzus vagy egyéb), illetve szűkíthetjük a keresést a félévek szerint is.

A szűrésnél az alábbi beállításokra figyeljetek a kis pipáknál. Ha így állítjátok be a szűrést, akkor a Meet Street csak az aktuális félévetek szerinti tárgyakat fogja megjeleníteni.

4. Dokumentumok letöltése

Ha megtaláltuk a keresett tárgyat, a neve alatti „Dokumentumok (x)” fülre kattintva érhetjük el a dokumentumokat. A zárójelben lévő szám megmutatja, hogy hány új fájl (!) került feltöltésre, amelyet még nem tekintettünk meg.

A dokumentumok között szintén szűkíthetjük a keresést, aszerint, hogy egy tag által vagy az adminisztrátor (tanár) által lett feltöltve a dopkumentum.

A dokumentumok utáni sárga kör jelzi az új, még nem megnyitott fájlokat.

Miután rákattintunk a kiválasztott dokumentumra egy felugró ablak jelenik meg, ami további „aldokumentumokat” is tartalmazhat.

A felugró ablakban kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő dokumentumot és a sorvégi „Fájl letöltése” fülre kattintva lementhetjük számítógépünkre.

 

Neptun – Kurzusfelvétel

Karunk Hallgatói Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy mindenki segítséget kapjon a NEPTUN-átállásal kapcsolatos problémák megoldásában. Ezért készítettük Neked ezt a kivonatot a „Felvett kurzusok, Tárgyfelvétel” modulból, a Neptun oktatási tananyag alapján. Reméljük, hogy segítségedre leszünk ezzel és gördülékenyen fog menni a kurzusfelvétel.

A kurzusok felvételéhez és a következő félév megkezdéséhez regisztrálnod kell. A NEPTUN rendszerében az „Ügyintézés” menüpont „Beiratkozás/Bejelentkezés” almenüpontját választva megjelenik a félévés regisztrációt lehetővé tevő felület, ahol az aktuális félévet kiválasztva nyilatkozhatsz regisztrációs szándékodról.

A kurzusokat a „Tárgyak” menüpont „Tárgyfelvétel” almenüpontban tudod felvenni.

Ezen az oldalon láthatod a felvehető kurzusaid alapvető adatait félévenkénti listázási lehetőséggel. A felvett kurzusok listázása a „Félévek”-nél kiválasztott félévnek megfelelően történik. A kurzusok megjelenítése a „Tárgyak listázás” gombbal érhető el.

Előzetes, rangsoros és végleges  tárgyfelvételi időszakban erről a felületről indulva veheted fel a tantárgyakat és a hozzájuk tartozó kurzusokat a következő (vagy az aktuális) félévre. A felületen egy részletes beállítási (szűrési) lehetőség található, mely alapján listázni tudod a felvenni kívánt tárgyakat.

A tárgyak a felület alsó részén látható listában fognak megjelenni. A sor elején a tárgy nevét láthatod, majd oszlopokra bontva a tárgy fontosabb adatait tekintheted meg.

FIGYELEM! Az aktuális félév megléte nélkülözhetetlen tárgyfelvételkor. Amennyiben nincs meghatározva aktuális féléved, akkor erről a felületre lépéskor tájékoztató üzenet jelenik meg: „A kiválasztott képzésen nincs aktuális féléve. Kérem, forduljon a TO-hoz!”.

A tárgyak listázása után a sorok végén két fontos információ jelenik meg: „Teljesített” és „Felvett”. Ez a két oszlop a sorban megjelenő zöld pipák segítségével tájékoztat arról, hogy a tantárgyat felvetted-e, vagy teljesítetted-e korábban. A korábban teljesített, vagy felvett tárgyak kövér betűvel, halványszürke háttérrel jelennek meg.

A „Várólista” oszlopban piros, felkiáltójeles ikon jelenik meg annál a tárgynál, melyen várólistán vagy. Előzetes, rangsoros tárgyjelentkezés esetén ezen a felületen ebben az oszlopban látható, hogy mely tárgyat vetted fel várólistásként.

Ha megtaláltad a keresett tárgyat, akkor kattints a nevére, vagy a sor végén látható „Felvesz” linkre és ekkor egy felugró ablakban megjelennek a kiválasztott tárgy adatai. A „Tárgyfelvétel” oszlopban a „Felvesz” linkre kattintva tudsz jelentkezni.

A sorok végén található „Lehetőségek”-re kattintva kiválaszthatod a „Tárgy adatok” ablakot, itt láthatod a kiválasztott tárgyhoz az adott félévben meghirdetésre került kurzusokat, és itt veheted fel a tárgyhoz további kurzusokat.

A kurzuslista jobb oldalán található jelölőnégyzet segítségével tudod kiválasztani, hogy mely kurzusokat szeretnéd felvenni, majd alul a „Mentés” gombra kattintva tudod felvenni a tárgyat és a kurzust.

Ha kijelölted a felvenni kívánt kurzust, akkor kattints az ablak alján található „Mentés” gombra. Ezután minden esetben visszajelzést kapsz arról, hogy sikerült-e felvenni a tárgyat és a kurzust, illetve ha hiba történt, akkor a rendszer jelzi, hogy mi a hiba oka.

Kurzusjelentkezésed csak akkor lesz sikeres, ha

  • teljesítetted a tárgy és a kurzus felvételéhez szükséges követelményeket
  • van még szabad hely a kiválasztott kurzusra (a fő/limit oszlopban a fő kisebb, mint a limit)
  • az összes típusú kurzusból (pl. elmélet, gyakorlat) kijelöltél egyet-egyet
  • előzetes (és/vagy rangsoros), v. végleges tárgyjelentkezési időszak és kurzusjelentkezési időszak van
  • még nem teljesítetted a tárgyat korábban.

FIGYELEM! Ha felvett egy tárgyat, de valamilyen oknál fogva le szeretnéd adni, akkor azt a „Felvehető kurzusok” fülön megjelenő „Tárgy leadás” gomb segítségével teheti meg.

A „Tárgyfelvétel” felületen a „Felvett” oszlopban megjelenő zöld pipa segítségével győződhetsz meg  arról, hogy a tantárgyat felvetted-e. Ezen a menüponton is lehetőséged van a már felvett tárgy leadására.

Köszönjük, hogy elolvastad az E-learning NEPTUN tananyag kivonatolt változatát!! Ebben a modulban megismerhetted a Tárgyak főmenü alatt található Felvett kurzusok és Tárgyfelvétel almenüpontok felépítését, funkcióit.

A fejezet tartalmát bármikor újra elolvashatod a Q-térből elérhető E-learning felületen!

 

Neptun vizsgafelvétel

Karunk Hallgatói Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy mindenki segítséget kapjon a NEPTUN-átállásal kapcsolatos problémák megoldásában. Ezért készítettük Neked ezt a kivonatot a „Vizsgák kezelése” modulból. Reméljük, hogy segítségedre leszünk ezzel és gördülékenyen fog menni az első vizsgafelvétel.

Az E-learning képzés modulokból áll. A Bevezető modul után az általános funkciókkal ismerkedhetsz meg, majd az egyes menüpontok felületével és speciális lehetőségeivel. Minden modul hasonlóan épül fel, és egy-egy összetartozó tartalmi egységet ölel fel.

A vizsgákkal kapcsolatos ügyin- tézés a “Vizsgák” menüpont alatt érhető el. Ez alatt a menü- pont alatt tudsz vizsgára jelentkezni, vizsgát leadni, valamint tájékozódni a vizsgákról.

A “Vizsgajelentkezés” menüpont alatt van lehetőséged jelentkezni a felvett tárgyaiból meghirdetett vizsgaalkalmakra.

A továbbiakban a “Vizsgák” menüpontból elérhető funkciókról lesz szó.

A felvehető vizsgákat a “Vizsga szűrések” mezőben félév és tárgy kiválasztásával listázhatod. A “Félévek” legördülő menüjéből válaszd ki az aktuális félévet! Vizsgajelentkezéskor kiválasztható az aktuális félévet megelőző félév is, így nem okoz problémát, ha a következő félévbe nyúlik az előző vizsgaidőszak (pl. akik visszajönnek Erasmusról).

A felvehető vizsgákat a “Vizsga szűrések” mezőben félév és tárgy kiválasztásával listázhatjátok. A “Félévek” legördülő menüjéből kiválaszthatod azt a félévet, melynek vizsgáit listázni szeretnéd. Vizsgajelentkezéskor kiválasztható az aktuális félévet megelőző félév is, így nem okoz problémát, ha a következő félévbe nyúlik az előző vizsgaidő- szak (pl. akik visszajönnek Erasmusról).

A “Tárgyak” legördülő menüjéből kiválaszthatod, hogy mely tárgy vizsgaalkalmait szeretnéd listázni. Itt csak a felvett tárgya- id jelennek meg. Kiválaszthatod az “Összes tárgy” lehetőséget is, ekkor valamennyi vizsgád megjelenik időrendi sorrendben. Ezek egy oldalra rendezhetők, ha följebb emeled az oldalak számát a jobb sarokban. A szűrések beállítása után a listázás- hoz a “Vizsgák listázása” gombra kell kattintani. A felület- re lépéskor első alkalommal automatikusan az aktuális félévben meghirdetett összes, az az- napi dátum utáni vizsgaalkalom megjelenik.

A szűrések segítségével lehetőséged nyílik a vizsgatárgyak szerinti csoportosításra .A felületen a tárgy neve és a vizsga időpontja a két fő információ (“Kezdés” oszlop), de ezeken túl egyéb adatokat is lát- hatsz a sorban, úgy mint: “Típus”, “Limit”, “Fő/Limit”, “Termek”, “Oktatók”, “Leírás”.

A kétféle “Limit” meghatározást azért látod, mert egy vizsgára több kurzusból is jelentkezhetnek hallgatók. Így létezik egy kurzusokra bontott és egy abszolút létszám korlát. A “Limit” oszlopokban láthatod, hogy mely vizsgákon van még hely, de elképzelhető, hogy már betelt vizsgákra várólistára tudsz jelentkezni.

A “Leírás” oszlopban szereplő szöveg tooltip (előugró információs panel) formájában jelenik meg, amikor az egeret az adat fölé húzod! A listában kék színnel szedve látszanak azok a vizsgák, melyekre már jelentkeztél.

Egyes vizsgák bővebb adatai a “Tárgy” oszlop linkje, illetve a sorvégi “Lehetőségek” linkekkel tekinthetők meg, valamint a “Lehetőségek” link alatt tudsz jelentkezni az adott vizsgára.

Vizsgaadatok:

Ezen a felületen a vizsga rész- letes adatai jelennek meg.

Vizsga felvételéhez a “Vizsgajelentkezés” felületen az adott időpont sorában található “Lehetőségek” feliratra, majd azon belül a “Jelentkezés”-re kell kattintani. A vizsgajelentkezés sikerességéről, vagy sikertelenségéről a program visszajelzést ad. A visszajelzés arról is tájékoztat, hogyha csak várólistára sikerült feljelentkezned.

FIGYELEM! Vizsgára jelentkezni (és arról lejelentkezni) kizárólag az intézmény/oktató által megjelölt vizsgaidőszakban van lehetőséged!!!

A vizsgákkal kapcsolatos ügyintézés a felső “Vizsgák” menüpont alatt érhető el. Ez alatt a menüpont alatt tudsz vizsgára jelentkezni, vizsgát leadni, valamint tájékozódni a vizsgákról.

A “Felvett vizsgák” menüpont alatt van lehetőséged megtekinteni a felvett vizsgaalkalmait, illetve itt van lehetősége vizsga leadásra. A felületen megtekintheted vizsgaeredményeidet is.

Felvett vizsgáid félév szerint kerülnek megjelenítésre a listában. Alapértelmezetten az aktuális félévben felvett vizsgáid jelennek meg, de a “Félév” legördülő menü segítségével listázhatod az egyéb félévben felvett vizsgáidat is.

A listában kék színnel látod azokat a vizsgákat, amelyekre jelentkeztél, de várólistára kerültél.

Amennyiben várólistára kerülsz, és végül nem tudsz bekerülni a vizsgára, akkor vizsgajelentkezésed nem számít be a vizsgák számába.

Egy vizsga bővebb adatait a sor elején található tárgykódra kattintva, vagy a sorvégi “Lehetőségek” menüjében is elérheted. A bővebb adatokért most kattints a “Lehetőségek/Vizsga adatok” linkre!

Köszönjük, hogy olvastad az E-learning NEPTUN tananyag kivonatolt változatát! Ebben a modulban megismerhetted a vizsgákkal kapcsolatos lehetőségeket, a vizsgafelvétel és leadás módját.

A fejezet tartalmát bármikor újra elolvashatod a Q-térből elérhető E-learning felületen!

 

Neptun „Saját adatok” menüpont

Karunk Hallgatói Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy a tanulmányi ügyek intézése gyorsan és pontosan történjék, valamint hogy mindenki kellő segítséget kapjon a Neptun-átállással kapcsolatos problémák megoldásában. Ezért készítettük nektek ezt a tájékoztatót – a Neptun oktatási tananyaga alapján – melyben részletesen szó lesz a saját adatok menüpontról. Reméljük, hogy tudástárunkkal a segítségedre leszünk és gördülékenyen fog menni a Neptun további használata.

1. Saját adatok menüpont

A Saját adatok menüpont alatt található öt darab alpont, melyek a következők: „Személyes adatok”, „Képzettség”, „Elérhetőségek”, „Beállítások”, „Adatmódosítások”.

FONTOS! A módosítandó adataid többségében a módosítás kizárólag a Tanulmányi Osztályon benyújtott formanyomtatványok segítségével történhet. Ha módosítani szeretnél, a sorvégi „+” gombra kattintva, majd a „Módosítás” lehetőséget bejelölve, a felugró ablakban mindig egyértelműen látni fogod, hogy adott esetben mely adataidat tudod módosítani, illetve melyeket nem.

1.1. Személyes adatok

1.1.1. Személyes adatok

A felületen négy tabulátorfület találsz, az első, Személyes adatok fül alatt áthatod alapvető személyes adataidat (pl. Neptun kód, név, születési dátum, születési hely stb.), és itt van lehetőséged ezek módosítására is, az adatmódosítás gombra kattintva.

FONTOS! Az itt megjelenő adataid alapvető fontosságúak többek között a költségtérítés

után járó adókedvezményhez, az ösztöndíj-kifizetéshez, vagy a társadalombiztosítási ellátás igénybevételéhez szükséges adminisztrációhoz, ezért csak indokolt esetben változtass ezeken!

Alapadatok módosítása ablak

Itt adhatod meg megváltozott adatodat, vagy adataidat (családi állapot és gyermekek száma). A „Módosítás elküldése” gombbal a kívánt módosítási kérelmet a rendszer rögzíti, erről visszajelzést ad.

Az elküldött módosítás elfogadása az intézményi beállításoktól függően automatikusan megtörténik, vagy egy adminisztrátornak kell manuálisan elfogadnia azt. Az utóbbi esetben előfordulhat, hogy adatváltozásodat személyesen is be kell jelentened és dokumentumokkal

igazolnod a Tanulmányi Osztályon. Ilyenkor az elküldött módosítást a “Személyes adatok/Adatmódosítások” felületen nyomon követheted, amíg el nem fogadják. Az intézményedben érvényes beállításokról és az adatmódosítás igazolásához szükséges dokumentumokról a Tanulmányi Osztályon, vagy az intézményed által publikált tájékoztatókból kaphatsz bővebb információt.

1.1.2. Diákigazolvány adatok

A Személyes adatok felületen a második, “Diákigazolvány” tabulátorfül alatt megjelenítésre kerülnek a hallgatóhoz tartozó állandó és ideiglenes diákigazolvány adatok.  diákigazolvány sorában megjelennek a diákigazolvány alapvető adatai: az igazolvány típusa (állandó, ideiglenes), az igazolvány sorszáma, kiadás dátuma, érvényesség ideje,  valamint a tagozat (ez a hallgató képzésének tagozata, mely lehet például nappali, levelező, vagy esti).

A sorvégi “+” ikonra kattintva az egyes diákigazolványhoz tartozó matrica és esetleges személyi lap adatait lehet megnézni. A diákigazolványok érvényességi ideje is feltüntetésre került a felületen, illetve ideiglenes igazolvány esetén az előugró ablakban.

1.1.3. Okmányok

A Személyes adatok felületen a harmadik, “Okmányok” tabulátorfül alatt megjelenítésre kerülnek hivatalos okmányaid, melyek feltöltésre kerültek a rendszerben. A felületen a következő oszlopok jelennek meg: „Okmány típusa”, „Azonosító”, „Lejárati dátum”, „Megjegyzés”.

A sorvégi “+” ikonra kattintva tudod módosítani egyes okmányaidat. A módosításra kattintva egy előugró ablakban láthatod a módosítható adatokat (pl. okmány típusa, azonosító, érvényesség, stb.).

1.1.4. Előnyben részesítés

A Személyes adatok felületen a negyedik, “Előnyben részesítés” tabulátorfül alatt megjelenítésre kerülnek azon adataid, melyek alapján az intézményed által meghatározott területen előnyben részesülhetsz. Ilyen lehet például fogyatékosság rögzítése. Adatmódosítási szándékodat itt is az intézmény által meghatározott korlátok között érvényesítheted.

A speciális szükségletű (fogyatékkal rendelkező) hallgatók csak akkor élhetnek az előnyben részesítéssel, ha a kari fogyatékügyi koordinátornál személyesen regisztrálnak.

1.2 Képzettség

Ezen a felületen láthatod a rendszerbe felvitt, korábban szerzett végzettségeidet, nyelvvizsgáidat, valamint versenyeredményeidet.

Előfordulhat, hogy egyes adatokat csak megtekinteni van lehetőséged, változtatni nem tudsz azokon.       Adatváltoztatásikérelmeidetösszesítvemegtalálod a “Saját adatok/Adatmódosítások” menüpont alatt.

1.2.1. Előképzettség

 

Itt láthatod a korábban megszerzett képzettségeidet (érettségi, főiskolai, egyetemi diploma, stb.). Középfokú és felsőfokú végzettségeidnek adatai külön blokkokban jelennek meg. Többek között tartalmazzák az adott intézményhez kapcsolódó tanulmányok befejezésének dátumát, a képzés típusát, vagy a végzettséghez kapcsolódó okmány azonosítóját.

A „Bővebb” gombra kattintva egy felugró ablakban tekintheted át részletesebben az előképzettségedhez tartozó összes adatot.

1.2.2. Nyelv

Itt láthatod a korábban megszerzett és a rendszerbe felvitt nyelvvizsgáidat. Minden nyelvvizsga külön blokkban jelenik meg a hozzá tartozó adatokkal. Itt rögzítve van, hogy milyen nyelvből, mikor és milyen fokon szereztél nyelvvizsgát. Tartalmazza, hogy a nyelvvizsga milyen típusú, valamint a bizonyítvány azonosítóját és azt is feltünteti, hogy egynyelvű, vagy kétnyelvű, szakmai, vagy általános nyelvvizsgáról van-e szó.

1.3. Elérhetőségek

Ezen az oldalon adhatod meg és szerkesztheted elérhetőségi adataidat, ezen belül email címeidet, telefonszámaidat, postai elérhetőségeidet és a honlapcímeidet. Ezeket az adatokat, személyes jellegük miatt rajtad kívül csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező adminisztrátorok láthatják a rendszerben.

A felületen az Email címek, Címek, URL címek és a Telefonszámok” füleken lépkedve láthatod a már felvitt elérhetőségeidet, itt módosíthatod és törölheted ezeket, illetve új adatokat vehetsz fel a rendszerbe.

FONTOS! Elérhetőségeidnek megadása és naprakészen tartása nagyon fontos, mivel egyrészt intézményed dolgozóinak így lehetőségük van felvenni Veled szükség esetén a kapcsolatot, másrészt a Neptunon belül a Neked küldött üzenetekről csak e-mail címed, illetve mobiltelefonszámod megadása esetén tudsz e-mailben, illetve SMS-ben értesítést kapni, harmadrészt pedig állandó lakcímednek a postai úton való kapcsolattartáson kívül fontos szerepe van többek között az intézményi adatszolgáltatásban és a befizetett költségtérítésről készített számlák helyes kiállításában is.

1.3.1. Új elérhetőség megadása

Új elérhetőség felviteléhez használd az adott fülön található „Új … ” feliratú gombokat, és a megjelenő felületen vidd fel az új információkat, majd kattints a „Mentés” gombra.

1.3.2. Elérhetőség módosítása

Amennyiben módosítani szeretnél egy adatot, kattints az adott sor végén található „+” ikonra, majd a “Módosítás” feliratra, és a felugró ablakban végezd el a kívánt változtatásokat, majd kattints a „Mentés” gombra.

1.3.3. Elérhetőség(ek) törlése

A rendszer a törlést is engedélyezi, ha a törlendő adatsorban lévő „Töröl” jelölőt bepipálod, majd a „Törlés” gombra kattintasz. Abban az esetben, ha egyszerre akarod kitörölni az adott fülön található eddig megadott összes adatot, akkor pipáld be az oszlopfejlécben lévő jelölőnégyzetet, amelynek hatására az összes adatsorban található jelölőbe pipa kerül, majd kattints a „Törlés” gombra.

1.3.4. Alapértelmezett e-mail cím/telefonszám

A rögzített e-mail címek közül minden hallgatónak, alkalmazottnak kell lennie egy és csak egy alapértelmezett e-mail címének. Az alapértelmezett pipa nem típusonként (hivatalos, magán) használható, hanem az összes címre vonatkoztatva típustól függetlenül. Az összes email cím közül csak egy lehet alapértelmezett.

A program működése alapján, amennyiben nem szerepel még email cím, akkor, ha új email cím kerül felvételre, automatikusan bepipálásra kerül az “Alapértelmezett jelölőnégyzet”, típus beállítástól függetlenül. Ha egy email cím szerepel és az Alapértelmezett jelölőnégyzetből kivételre kerül a pipa, a program figyelmeztetni fog, hogy „Nincs alapértelmezett e-mail cím!”. Ha több email cím szerepel, amelyeknél ki van töltve a típus és egy olyan címénél kerül megjelölésre az “Alapértelmezett” pipa ahol eddig üres volt a jelölőnégyzet, akkor a korábbi email címből, amely megjelölésre került alapértelmezettként a program kiveszi a jelölőnégyzetből a pipát.

Ha alapértelmezett címet törölsz, akkor automatikusan a legutolsónak rögzített email cím lesz az alapértelmezett. Ha rögzítésre kerül egy új email cím és nem kerül kitöltésre az email cím típusa, akkor automatikusan az utolsónak felrögzített email cím lesz az alapértelmezett. Tehát mindig a „Hivatalos” típusú email cím lesz az alapértelmezett, ha pedig nem adunk meg típust, a legutolsónak felrögzített email cím lesz az alapértelmezett, még akkor is, ha már van egy hivatalos típusú alapértelmezettnek megjelölt email cím.

Telefonszám esetében is meghatározható alapértelmezettség. Itt is minden esetben szükség van egy alapértelmezett telefonszámra.

1.3.5. Cím rögzítése (egyben)

A város, az irányítószám, a közterület és a házszám mezők kitöltése kötelező (pirossal kijelölt mezők), a részletesség a cím egyéb összetevőire; a közterület jellegére, házszámra, lépcsőházra, stb. vonatkozik.

Amennyiben az „Ország” mezőben Magyarország kerül kiválasztásra, az irányítószám

helyességét a program ellenőrzi, illetve ilyenkor a megye és város adatok ennek megfelelően automatikusan töltésre kerülnek. Külföldi cím esetén az irányítószám ellenőrzés nem működik.

1.3.6. Adatok nyomtatása

A listákat kinyomtathatod, ha először a lista tetején jobb oldalt található „Nyomtató” ikonra, majd a megjelenő ablakban a „Nyomtatás” gombra kattintasz.

A címek felvitelekor, vagy módosításakor a város begépelésével automatikusan töltődik az irányítószám és a megye (amennyiben magyar címről van szó). Az irányítószám begépelésekor pedig automatikusan töltődik a város és a megye.

1.4. Beállítások

Ezen az oldalon van lehetőséged megváltoztatni a belépési jelszavadat, valamint itt van módod meghatározni, hogy hallgatótársaid számára a „Hallgatók keresése” menüpontban mely adataid (Név, Neptun kód, Telefon, Email) megjelenítését engedélyezed, vagy tiltod. Továbbá itt lehet a program alapértelmezett beállításait eredeti állapotba visszahozni a „Profilkezelés” fül segítségével, illetve itt található az „Outlook export” fül is.

1.4.1. Jelszóváltoztatás

Ezen a fülön a Neptunba való belépéshez használt jelszavadat változtathatod meg. Először add meg régi jelszavadat, majd kétszer az újat, és kattints a “Jelszó változtatása” gombra. A sikeres jelszóváltoztatásról a rendszer visszajelzést ad.

Célszerű, ha mások által nehezen kitalálható, egyedi szám-betű kombinációra cseréled jelszavad. A jelszavakban a magyar abc kis és nagybetűit és számokat is megadhatsz.

FONTOS! Bizonyos időközönként ajánlott jelszót változtatni, mivel így megakadályozhatod, hogy illetéktelen személyek férhessenek személyes beállításaidhoz és adataidhoz.

1.4.2. Keresés engedélyezése

Itt állíthatod be, hogy a többi hallgató a “Hallgatók keresése” menüpontot használva mely adataidat láthatja a rendszerben. (Ha tehát például a “Neptun kód” rovatban az “Engedélyezés” opciót választod, akkor más felhasználók a “Hallgatók keresése” felületen a Neptun kódod alapján megtalálhatnak.) A kívánt beállítások kiválasztása után kattints a “Mentés” gombra.

1.4.3. Profilkezelés

Itt a “Profil törlése” gombbal lehetőséged van eltörölni az addig a program által személyre szabottan elmentett felhasználói beállításokat. Ilyenek például a különböző felületek sorrendezési beállításai, vagy keresési beállításai, melyeket a program elment. A profil törlésével a program alapértelmezett beállításait kapjuk vissza.

1.4.4. Outlook export

A naptár/órarend bejegyzéseidet lehetőséged van exportálni Microsoft Outlook levelező programba (Normál nézetben), erre szolgál az „Outlook export” felület. Az Outlook export link megjelenik a bal menüsor Naptár alkalmazása alatt is, valamint az órarend felületen is normál nézetben (valamint NMS-ben a Naptár felületen az órarendhez hasonló módon).

FONTOS! Az összevont és a féléves naptár/órarend nézet nem exportálható!

Az Outlook export linkre bárhol kattintasz a programban, automatikusan erre a kezelőfelületre jutsz.

Két féle export áll rendelkezésre:

  1. Automatikus frissítés
  2. Kézi frissítés

Automatikus frissítés

„Ide kattintva tudod beállítani az Outlook-ban” feliratú linkre kattintva az összes naptár, illetve órarendi bejegyzés betöltődik a Microsoft Outlook programba.

Az engedélyezést követően a Microsoft Outlook újraindításával, illetve a levelező programban kézi mappa szinkronizálással a bejegyzések frissülni fognak. Ehhez nem szükséges ismételt, többszöri export.

Kézi frissítés

Kézi frissítés esetén a Neptun webes felületen megadható egy időintervallum, amely intervallumban lévő bejegyzéseket exportáljuk.

A „Dátumtól” mező az aktuális napi dátummal töltődik ki alapértelmezetten, a „Dátumig” mező pedig a következő hónap ugyanezen napjával töltődik alapértelmezetten.

Excel export

Az Outlook export link mellett található az Excel export link, amelynek segítségével lehetőséged van az órarendi bejegyzések Excel programba történő exportálására. Az Excelbe exportálandó adatok szűrésére vonatkozó beállítás megegyezik az Outlook export kézi frissítéséhez használt beállítási lehetőséggel, a beállítás is ugyanott történik. Megadható egy időintervallum, amely intervallumban lévő bejegyzéseket exportáljuk. Excel exportban azok az eseménytípusok fognak szerepelni, amelyek az Excel export gomb megnyomása előtt ki lettek választva. Ha az Excel exportkor beállított időintervallum nem tartalmaz naptári bejegyzést, akkor erről figyelmeztető üzenetet kap az oktató és hallgató.

1.4. Adatmódosítások

Itt láthatod az eddig elküldött adatmódosítási kérelmeidet. A lista “Elfogadva” oszlopában láthatod, hogy az adott kérelmet elfogadták-e már, avagy sem.

Amennyiben elfogadásra került, akkor egy zöld pipa kerül az oszlopba. Ilyenkor az “Elbírálás dátuma” oszlopban is megjelenik a dátum.

Ezen a felületen szerepel az összes leadott adatmódosítási kérelmed függetlenül attól, hogy melyik webes felületről kezdeményezted az adatmódosítást (pl. itt találod a lakcím módosításod igényeit és a nyelvvizsga módosításod igényeit is).

Itt részletesen utánanézhet, hogy egyes adataidnak mely értékeit módosítottad mikor, és további részleteket is megtudhatsz, ha lenyitod az egyes sorokat.

A módosítás fő sorában láthatod, hogy milyen típusú adatot módosítottál (például állandó lakcím), ha pedig lenyitod a hierarchikusan alárendelt sort, akkor megjelenik konkrétan, hogy mit mire módosítottál (például cím esetében utca, ország, város, stb.).

 

Vélemény, hozzászólás?