Diákigazolvány

Diákigazolvány igénylése

Karunk Hallgatói Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy a tanulmányi ügyek intézése gyorsan és pontosan történjék, valamint, hogy mindenki kellő segítséget kapjon a diákigazolvány igényléssel kapcsolatos problémák megoldásában. Ezért készítettük nektek ezt a tájékoztatót, melyben részletesen szó lesz a diákigazolvány igényléséhez szükséges feltételekről, továbbá az igénylés módjáról. 

 Mi szükséges az állandó diákigazolvány igényléshez?

Az igénylés megindításának első lépéseként el kell menned az okmányirodába, ahol egy fényképet készítenek rólad, továbbá kérnek majd egy aláírás mintát is. Fontos, hogy azt a lapot, amelyen a NEK-azonosítód szerepel, mindenképp őrizd meg, mert szükség lesz rá a diákigazolvány igényléshez!

Ezután ellenőrizd le, hogy van-e Oktatási azonosítód a Neptunban. A Neptun rendszerbe belépve a „Saját adatok” menüben a „Személyes adatok” menüpontra kattintva, a „Személyes adatok” fülön a „Oktatási azonosító” mellett egy 11 jegyű számot kell látnod. Amennyiben a mező üres, ebben az esetben még nincsen azonosítód, így nem tudod elkezdeni a diákigazolvány igénylését.

Ellenőrizd a Neptunban tárolt és a lakcímkártyádon/személyi okmányodon/NEK adatlapon található adatokat! A diákigazolványra kerülő lakcím csak a lakcímkártyádon feltüntetett adatokkal megegyező cím lehet! Az Egyetem csak a lakcím típusát továbbítja (állandó vagy tartózkodási), a lakcímet nem. Tartózkodási cím esetén a lakcímkártyának érvényességi ideje van. Ha az érvényességi idő lejárt, újítsd meg lakcímkártyádat, mivel lejárt tartózkodási címmel nem fogják legyártani a diákigazolványt. Az összes – NEK adatlapon is található – személyes adatodnak karakterre egyeznie kell a Neptun rendszerben találhatóakkal, ellenkező esetben hibás lesz az igénylés! (Például, ha a nevedben kötőjel szerepel, de az nincs rögzítve a Neptunban.)

FONTOS! Az igénylési folyamat elindításával azonnal rögzül egy tárgynapi határidejű kivetés, ezért érdemes a gyűjtőszámládon tartani a megfelelő összeget. Amennyiben befizetted az 1400 forintot a gyűjtőszámládra, a Neptunon keresztül hitelesíteni kell a befizetést a „Pénzügyek”, „Befizetés” alpontnál.

Amennyiben mindent a leírt módon csináltál és befizetted a Neptunban megjelenő kivetést, akkor nincs más dolgod, csak megvárni, hogy az elkészült diákigazolványt az Oktatási Hivatal (nem az ELTE!) postai úton elküldje neked. Az elkészült igazolvány matrica nélkül még nem lesz érvényes, azt a Quaesturában (1056 Budapest, Szerb u. 21-23.) tudod érvényesíteni.

Amíg nem érkezik meg a Hivatal által kiállított okiratod, fontos, hogy rendelkezz egy ún. ideiglenes igazolással, hiszen csak így lesz érvényes kedvezményezett bérleted/vonatjegyed. Ennek igénylését a Neptunban, illetve személyesen a Questurában tudod megtenni. A személyes ügyintézéshez vidd magaddal személyi igazolványod, valamint lakcímkártyádat is. Az ideiglenes igazolás hatvan napig érvényes, amennyiben ez az idő letelik, újabb ideiglenes igazolást kell igényelned, mindaddig, míg meg nem érkezik az elkészült okmány.

Igénylés megindításának módjai

Az igénylést két módon indíthatod meg:

a)    Személyes ügyintézés: a NEK azonosítót tartalmazó papírral a Quaestura Hallgatói Ügyfélszolgálati Irodájában indíthatod meg az igénylést (1056 Budapest, Szerb u. 21-23.). A tanév elején hosszas sorban állásra kell számítanod.

b)    Elektronikus úton: a Neptunba belépve az „Ügyintézés” menü, „Diákigazolvány igénylés” menüpont alatt igényelhetsz új diákigazolványt. A megfelelő adatokat kitöltve generálódik neked egy 1400 forintos kivetés, melyet gyűjtőszámládról rendezhetsz.

Neptunban történő igénylés menete

Miután bejelentkeztél a Neptunba, kattints rá az „Ügyintézés” fülre, azon belül pedig a „Diákigazolvány igénylés” alpontra.

Következő lépésként nyomd meg az „Új felvétel” szöveggel ellátott szürke hivatkozást.

Azután írd be a NEK azonosítódat, az igény típusát, címedet, valamint esetleges másodlagos intézményedet és annak nyomdai kódját. Ezután mentsd el a változtatásokat.

Új diákigazolvány igénylése lakcímváltozás esetén

Új diákigazolványt az okmányirodában tudsz igényelni. Fontos, hogy ebben az esetben is meg kell őrizned azt a papírt, amelyek a NEK-azonosítód szerepel.

Ezután a Neptunban az „Ügyintézés” menü, „Diákigazolvány igénylés” menüpontban kell megindítanod az új diákigazolvány igénylését. Ekkor is szükséged lesz a NEK-azonosítódra. Ezután megjelenik egy 1400 forintos kivetés, melyet a gyűjtőszámládról be kell fizetni. Fontos, hogy minél előbb befizesd ezt az összeget, hiszen csak a kiegyenlítés után kezdődik meg új diákigazolványod gyártása, illetve ideiglenes igazolást is csak ezután tudsz kérni a Questurában. Az ideiglenes igazolás ebben az esetben is hatvan napig érvényes.

Vélemény, hozzászólás?