Az április 30-án megrendezett SPORTnapon Csapó Gábor volt a vendégünk:

Csapó Gábor

 

Hogyan tudta összeegyeztetni az élsportot az egyetemen (ELTE-ÁJK Jogász) folytatott tanulmányaival?

Az egyik leglényegesebb előnye a vízilabdának a többi sportággal szemben, hogy napi 2 óra edzés elég ahhoz, hogy valaki a világ legjobbja legyen. Ezt úgy számolva, hogy 365×2 órát kell edzeni egy évben, valamikor 3-4 órát edz az ember, hétvégente meccs, illetve pihenés. Tehát mondhatom, hogy nem egy időigényes sportág, viszonylag könnyű. Vékás Lajos és Bihari Misi nagyon sokat segítettek, a „buta fejembe” verték bele külön is az anyagot, aztán amikor rájöttek, hogy szorgalmas vagyok, még több segítséget kaptam. Papp Laci is sokat segített, ő büntetős volt. A jog mellett még az orvosi került szóba, de az nem különösebben érdekelt, pláne nem úgy, hogy azt 26 évesen elkezdjem.

Mik voltak a kedvenc tantárgyai?

 • Nekem magasan a büntető volt, nem tudom miért. Talán azért mert az a legtisztább, bár most egyre bonyolultabb kezd lenni az egész világban. Ne felejtsük el, hogy a világban most egy elég kemény morális válság szalad át, amin nagyon nehéz igazságot tenni. Nekem mindig az jut erről eszembe, hogy ha TV műsort készíthetnék, arról csinálnék műsort, hogy mindenki utál valakit. Az írek az angolokat, a palesztinok az izraelieket, a románok minket, sajnos ezegy ilyen világ. Én a gazdasági válság „kitalálása” óta inkább erkölcsi és morális válságról beszélnék.

Pokol Bélának ez biztos tetszene!

 • Igen, ő az évfolyamtársam volt talán, egy nagyon jó képességű, nem vonom kétségbe,valószínűleg egyezik a véleményünk. Tulajdonképp, ha el kell magyarázni, azt hogy egy bankigazgató az nem mehet kuplerájba, akkor óriási baj van… Tudniillik a bankigazgató legfontosabb funkciója, hogy megbízható legyen. Nem az eszére van szükség, az más, arra kell hogy ő ezer százalékosan megbízható legyen, ő nem egy rock-sztár. Nekem a lányom Amerikában végzett egyetemet és már tanít is közgazdasági jogot és még amikor a válság sehol nem volt, amikor az amerikai ügyvéd férje szólt nekem egy nagyon elegáns bevásárlóközpontban, hogy nézzem meg, hogy mi történik! Azt láttam, hogy egy ilyen kis hasas férfi, akinek a gofrijának a tejszínhabja épp lefolyt, két gyereket terelt maga előtt, majd leült egy asztalhoz és hitelt vett föl. Na most ha ez így működött Amerikában,akkor ne legyünk meglepve… Tehát én inkább erkölcsi és morális válságnak gondolom, a gazdasági része inkább kitaláció, ez a véleményem.

Kik voltak a kedvenc egyetemi oktatói?

 • Ahogy már említettem a Bihari Misi, a Vékás Lajos, de az az igazság, hogy nyilvánvaló az, hogy én akkor már híres sportoló voltam, olimpiai bajnok, e miatt több előnyöm volt, mint hátrányom. Volt belőle hátrányom, például Németh János Polgári Eljárásjog szigorlaton úgy vágott ki, hogy a mögöttem lévő, aki a legjobb volt, úgy látta, hogy egy 4-est írt be, amit nemis tudott elfogadni, közben egy egyes volt.

Melyik tárggyal küzdött meg a legjobban?

 • Polgári Eljárásjoggal, mint mondtam Németh Jánosnál. Pedig hozzáteszem nagyon könnyűt húztam: Az anyanyelv biztosításának a szerepe a tárgyalás előkészítése során. Szóval barmi egyszerűt húztam, nem volt nehéz tudni, talán volt valami taxatív felsorolás a harmadik tételben amit nem tudtam, tehát elviekben ki lehet rúgni érte… Aztán még Berényi Professzor Úr kemény volt, 4-est kaptam Államigazgatásból, ami nagyon nagy dolog volt, ő egy „vérengző” volt! Meg kell mondjam egyetemre járni nagyon szerettem!

Akkor abszolút jó emlékei vannak ezzel kapcsolatban?

 • Nagyon, nagyon! Nekünk a vízilabda iskolánk a Faragóval 23 éve működik, nekem az utolsó munkahelyem az 5-órától 6-óráig az imádott uszodám, az életem a hűvösvölgyi házam és az uszodák között feszül. Mindig amikor a mamákkal, papákkal beszélgetünk az oktatásról, mindig azt mondom, hogy én nekem szinte csak sikerélményem volt! Az az iskola rendszer, amely az első négy évben, öt órában nem tudja megtanítani a gyereknek az anyagot, az rossz. Meg kell tudni tanulni, mondjuk szerintem sajnos van, hogy már irreálisan túl vannak terhelve.

Hogy jutott ideje szórakozni, csajozni?

 • Ugyan úgy, ahogy most is népszerűek a vízilabdások, mi is népszerűek voltunk, szó se róla! Nem voltak problémák…! De hát ez egy olyan dolog, hogy annyi minden érdekelt, köztük a csajok is, ez természetes, de azért nem volt ezzel különleges probléma!:-) A legnépszerűbb színész kislányok, meg fotómodellek lejártak napozni akkor is, meg most is!

A vízilabdások hol edzőtáboroztak akkoriban?

 • Akkor mi nem edzőtáboroztunk sehol, mert akkor még Tatán nem volt uszoda, tehát nem volt értelme. Mátraházán síelni voltunk egyszer, de aztán mi mindig Obertauernbe jártunk síelni, ahol luxus körülmények voltak, és volt uszoda. Hozzáteszem, hogy nekem egy aranyos történetem volt Tata, 66’-ban voltunk Tatán, és akkor tényleg egész jól futballoztam, 57 kilósan, nagyon gyors voltam. Aki a pályán velem volt nyert, aki az uszodában velem volt nyert, így abból indultam ki, hogy én vagyok a legjobb focista a világon! Lementem Tatára, lent volt a Pécs, a Fradi, az Újpest a táborban és élőben megláttam ott az Albertet és a Varga Zolit focizni, becsület szavamra azt éreztem, mint akit szerelmi csalódás ért! 2 napig kóvályogtam Tatán és rájöttem, hogy én hozzájuk képest nem tudok futballozni! Egy ugyanilyen padon ült a Varga Zoli és két darab teniszlabdával negyed órán keresztül rezzenéstelen arccal dekázott. Közbe köszönt a barátainak, gondolhatjátok milyen hasizom kell, meg persze gömbérzék. Végül azért túltettem magam, hogy mégsem én vagyok a legjobb futballista avilágon.

Miből írta a szakdolgozatát?

 • A szakdolgozatomat büntetőből írtam, a születésről és a halálról. Akkor még mi úgy definiáltuk, hogy a születés az első tolófájástól számított. Ettől fogva emberölés, akkor mégvolt, hogy tiltott magzatelhajtásnak nevezték. A halál pedig az EKG-n mért húsz perce segyenes vonal, ez volt a szakdolgozatom lényege. Ami érdekes volt az a születés. Most hogyis definiáljuk? A jogképesség az embert, ha élve születik, fogamzásának időpontjától illeti meg. Akkor még az első tolófájás számított. Sokat változik a jog. Én 77’-ben végeztem, rég voltmár…

A jogi diplomájával sosem helyezkedett el?

 • De! Én 30 éve vagyok egy informatikai cégnél, de hála istennek olyan sok munkám nincs. Ilyen munkajogi dolgokat kell megcsinálni. Az OTP archiválásával foglalkozik a cég, de az informatikai részéhez nem értek, én a jogi részét tudom megcsinálni.

Miért pont a jog?

 • Miért pont a jog? Az úgy történt, hogy… Én túl őszinte vagyok! Az történt, hogy én az Újpestben játszottam és annak volt 30 státusza és én nem kaptam meg a státuszt, hogy felvegyenek felsőoktatásba. Ekkor a Szeged megkeresett és azt mondta, hogy ha 4-est 3-ast írok az írásbelin, akkor a szóbelin 5-ös 5-öst kapok. Azt nem tudom, hogy végül hányast kaptam a szóbelin, de 4-es 4-est írtam, de kérdezni nem kérdeztek, amikor kihúztam és elmondtam a tételemet, azt mondták, hogy jó. Nyilván ha nem akartak volna felvenni, kérdeztek volna, de mivel fel akartak venni, így nem kérdeztek. Utálom azt a farizeus dumát, hogy nem segítettek, de segítettek! És akkor mi van? Én nem értem miért kell ezt tagadni…Ki tudom vetíteni ezt a TV-sekre, nem értem, hogy azok, akik még sikeresek is lettek, miért hazudtak? Talán még a Nyitrai volt az egyetlen korrekt, mert ha elolvassátok az életrajzikönyvét, megemlíti, hogy az ÁVH-ban az angol szekción dolgozott és csütörtökön hivatták és mondták neki, hogy hétfőn a sportosztályon jelenjen meg a Szabadság téren. Nem értem, hogy a többiek gyönyörű kreált történeteket találnak ki, de minek… Én utána gyönyörűen tanultam, megfeleltem az elvárásoknak…

Hogy került fel Szegedről Pestre?

 • Úgy, hogy én ugye eleve pesti vagyok, csak a felvételi miatt kellett a Szeged, utána rögtön átjelentkeztem. E közben nyertünk egy Világbajnokságot, és én vertem meg nagyjából a Szovjeteket. Tehát az egy ilyen politikai dolog volt, hogy 5:4-re megvertük őket, abból 3 gólt én lőttem. Csak, hogy lássátok mekkora dolog volt ez, képzeljétek ezek után Illyés Gyula küldött nekem egy gyönyörű verses kötetet, amelynek az a címe, hogy Csapó Gábornak Nemzeti örömből 1973. Meghívott Tihanyba, és hát biztos van sok rossz tulajdonságom, de inni nem szoktam, de a nagy magyar gondolkodóval hajnali fél 4-ig boroztam. 2 üveg bort megittam, én aki egy év alatt se iszom meg annyit! Az akkor egy nagy dolog volt! Még egy aranyos történet, hogy lementem a szegedi csapatba 72’-ben, akkor még másodosztályú volt, aztán megnyertem nekik a bajnokságot, de hát ennek nincs olyan sportértéke, mivel nagyon nagy a különbség az első és a másodosztály között. Másodolytályban minden meccsen 10-15 gólt lőttem és a Kati (a felesége – a szerk.) mindig ott napozott és hallotta, hogy a góllövő Csapó! Ez persze őt nem zavarta meg, mert ő sport ellen be volt oltva! Amikor jöttünk haza erről az ominózus belgrádi Világbajnokságról, amit megnyertünk, leléptem a vonatról 4000 ember előtt és a Kati odajött hozzám, hogy én nem is tudtam, hogy te ilyen jól vízilabdázol! Ő inkább vitorlázni szeret.

Nagyon szépen köszönjük, hogy eljött hozzánk és interjút adott!

 • Ne hülyéskedjetek, szívesen!