Bibó István Szakkollégium

A Bibó István Szakkollégium az ELTE egyik legrégebbi szakkollégiuma, mely a 2023/2024. tanévben ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. A Bibó a szakkollégiumi mozgalom értékei alapján önszerveződő közösség, melynek tagjai az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának jogász és politológus hallgatói közül kerülnek ki. Legfontosabb pilléreink a szakmaiság, a közösségiség és a társadalmi felelősségvállalás.

A pillérekből eredő feladatokat a közösség közgyűlési döntésekkel és a Választmány közreműködésével valósítja meg. A hallgatók az egyetemi tudást elmélyítő, valamint a szakmai specializációt elősegítő kurzusokon vehetnek részt, tutori dolgozatot írhatnak az általuk választott, érdeklődési körüknek megfelelő terület kutatási eredményeit összegezve és szakmai gyakorlaton is próbára tehetik felkészültségüket.

A Bibóban számtalan közösségi program színesíti a mindennapokat, rendszeresen szervezünk közös reggeliket, beszélgetéseket és táborokat is.

A Szakkollégium társadalmi felelősségvállalását többek között felső tagozatos diákoknak szervezett Állampolgári Nevelés Táborral, adománygyűjtésekkel és közösségi munkával igyekszünk megvalósítani


Hogyan kerülhetsz be a Bibóba?

A Bibóba első- és másodéves jogász és politológus szakos hallgatók jelentkezhetnek, felvételi eljárásunk minden tanévben kétszer, ősszel és tavasszal kerül megszervezésre egy három fordulóból álló felvételi eljárás során .

  • Az első, írásbeli fordulóban szövegértési, logikai, érvelési feladatokat kell megoldani, a mintafeladatokat megtaláljátok a Bibó felvételi blogján.
  • A második forduló során három, előre megadott tanulmány egyikéből kell felkészülni, majd egy három fős, egyetemi oktatókból álló bizottság tagjaival a cikk által felvetett gondolatok, érvek alapján kell beszélgetni. Ezt követően kerül megrendezésre a felvételi tábor, ahol a felvételizők játékos feladatokra és érdekes vitákra számíthatnak. A tábor célja, hogy a felvételizők és a bibósok jobban megismerjék egymást.
  • A harmadik fordulót a Bibó tagjaival történő tízperces beszélgetés alkotja, ahol a kollégium tagjai tehetnek fel kérdéseket a felvételizőknek.

A három fordulóban összesítve legmagasabb felvételi pontszámot elérő jelentkezők nyernek felvételt a szakkollégiumba.

Vezető tisztségviselő:

Szirányi Péter – választmányi elnök (2023/2024. tanév)

elnok@bibokoll.elte.hu

Elérhetőségek:

www.bibo.elte.hu

bibokoli.blog.hu

Bibó István Szakkollégium facebook-oldala

Bibó István Szakkollégium instagram-oldala