Külügyi Kör – ESN ELTE LAW

Külügyi Kör – ESN ELTE LAW

Hogy néz ki a tevékenységünk, amit az egyetemen végzünk?

Egész Európából és a világ minden tájáról nemzetközi hallgatók érkeznek Budapestre, körülbelül 80-an minden évben a karra. A mentorok felveszik velük a kapcsolatot a beosztásunk alapján és ők segítik a mindennapi életüket, tehát például lakást keresnek, orvoshoz kísérik, inni-enni járnak velük, lelki segítséget nyújtanak. Általában nem kifejezetten nehéz feladatok, de sokféle kérdések érkeznek hozzánk; ha egyedül nem megy, közösen oldjuk meg.

Nem csak „munkakapcsolat”, hanem hosszútávú barátságok alakulnak ki a mentor és mentorált között. Hasznos lehet olyan nemzetiségűt vagy abból a városból való diákot mentorálni amilyen országba Erasmusra mennél, később jól jöhet, ha már ismersz a célállomásodból valakit.

Önkéntes alapon működünk, de a felvétellel elvállal mindenki egy kötelezettséget: a kapcsolattartást és a programjainkon való részvételt. A mentorok azok, akik napi-heti szinten tartják kapcsolatot. A szervezeten belül bizottságok alakulnak: programszervező, kapcsolattartási, kommunikációs teamjeink vannak. Ezek feladata a következő:

 • Programszervező: Erasmus programok szervezése kari és egyetemi szinten (Mentors Meet Mentees, közös piknik, Pub Crawl, stb.), valamint közös programok szervezése mentorok számára (gokart, szabadulószoba, stb., közös csapatépítés bármilyen formája).
 • Kapcsolattartási: a mentor-mentorált között felmerülő problémák mediációja.
 • Kommunikációs: jó íráskészséggel, fotózás, művészet iránt érdeklődéssel rendelkező tagjaink készítik a szervezet külső kommunikációját, facebook eseményekhez szöveg, borítókép, fotók, kiadványok készítésében.

Aki az egészet átfogja és irányítja: a főmentor és a bizottsága, akik közösen dolgoznak a szervezet munkájának irányításában.

ESN ELTE

Az ESN ELTE tagja vagyunk. Az Erasmus Student Network 1989-ben alakult, azóta 38 ország, több mint 500 szekciójában, közel 14 ezer taggal büszkélkedik. A küldetése, hogy lehetőséget teremtsen a különböző kultúrák kölcsönös megismerésére és az önfejlesztést támogassa a Hallgatók egymást segítik elv alapján.

Az ESN ELTE összegyetemi szervezet 2000 óta van az egyetemen, 2015-ben egyesületté vált. ESN az ELTE összes karán jelen van, programokat szervez, ebben is részt veszünk, segítséget nyújtunk mi is a feladatok elvállalásában, közös szervezésében.

A Külügyi Kör 2006-ban alakult – idén 11 éves.

ESN ELTE-vel közösen szervetett programok: Orientációs Napok, Bevándorlási Hivatal látogatás, magyar filmklub, minden szemeszter elején egy hétvége kirándulás, hajótúrák, hallgatók főznek és végig lehet kóstolni (International Dinner), Pub Quiz, közös adománygyűjtő bulik más budapesti szekciókkal (Fogasház, Corvin Club, Morrison’s), kirándulások (Eger, Debrecen, Bécs, Prága). Ezek a gyakori összegyetemi, de kari szinten is gyakran vannak közös programok.

Milyen embereket keresünk? Mit ad cserébe a Külügyi Kör?

 • ha nyitott vagy és szeretsz barátkozni
 • ha idegen nyelvet beszélsz társalgási szinten, angol a leghasznosabb
 • ha szeretsz önkénteskedni
 • nagy lehetőség, nyelvtanulás szempontjából nagyon hasznos
 • ugyanolyan nyitott emberek
 • új perspektíva, gondolkodásmód
 • akár a tanulmányokban is hasznodra válhat: ők is jogász/politológus hallgatók, alapvető tanulmányi dolgokról beszélgethetsz a mentorálthaiddal
 • Ha tudsz a tanulmányaid mellett időt szánni: mintha te lennél Erasmuson Budapesten ☺

A Külügyi Körben eltöltött tevékeny működés segít fejleszteni a beszédkészséget, kommunikálni más nyelveken, programszervezéshez tapasztalatot ad.

További előnynek számít, hogy a külügyesek felismerik egymást, közösen együtt lógnak, elsősök számára is lehetőség, hogy megismerkedjenek egymással. Ha egy szervezetbe bekerülsz és rendes tagja leszel, azokkal közel kerülnek, barátságok alakulnak ki, ami tök jó, nem? Tehát nemcsak a külföldi, hanem a magyar hallgatókat is közel hozza a dolog.

 

kulugyikorborito